Coilcoating


Coilcoating

Prinsipp
Coil, som betyr spole på norsk, utføres i hovedsak på produksjonslinjer hvor emnene transporteres på transportbånd og hvor malingspåføringen er en av delprosessene av hele produksjonsforløpet. Emnet må forbehandles før det henges på transportbåndet, hvor det typisk gjennomgår følgende delprosesser;
avfetting, forbehandling, maling (dypping, flow-coating, sprøyting, elektrostatisk), ovntørking, ferdigbehandling og samling.


external image process_diagram_tcm110-30698.jpg


En typisk slik prosess foregår som følgende; Spoler av ulike typer metaller er plassert i avspolingsapperatet for å se etter defekter i metallet, deretter kjemisk renset og forbehandlet før malingsprosessen. Hensikten med forbehandlingen kan være å legge på et korrosjonsbelegg og/eller for at malingen skal feste seg bedre. Etter tørkning blir det malt med primer, malingen som ikke fester seg blir resirkulert og filtrert og brukt på nytt for nye lag. Mellom hver lakkering blir emnet rullet inn i en veldig varm ovn for at lakken skal tørke og feste seg, deretter laminert for å få et beskyttende og glansfullt lag.

Det stilles veldig strenge krav til prosessen, slik som totalveggtykkelse (15-30 mikrometer), feilfri overflate, perfekt sammenflytning, god korrosjonsbeskyttelse, god utendørsbestandighet og ingen termoplastisitet. Det gir store krav til produksjonskontroll for å oppnå dette.

Det er heller ikke alle typer emaljer eller primerer som kan brukes siden emnet skal gjennom flere varmeprosesser ved høye temperaturer og korte innbrenningstider. Emaljer som kan brukes er; Melamin, polyester, akryl, plastisoler, silikon, PVF, isocyanater og vannbaserte typer. De primere som kan brukes er; epoxy/phenol, epoxy/urinstoffharpiks, polyester/melamin og vannbaserte typer.

Coilcoating brukes som regel på fasadeplater, takplater, reoler, persienner, mikrobølgeovner, containere, bildeler, kjøleskap.
Prosessen er dyr, vanskelig å oppdrive, men effektiv! Prosessen foregår mekanisk og man slipper da helseskader på mennesker i og rundt prosessen. Siden dette er en kontinuerlig prosess, kan man fint tilpasse for eksempel malingstyper og primertyper til kundens ønsker, så den er fleksibel. Nøyaktigheten på produktet er vanskelig å oppnå på noen annen malingsmetode. Men vil ikke fungere på alle type geometrier, helst flate flater.


Video om coilcoating prosessen.Kilder:
1) "Overflade teknologi", Per Møller
2) Powerpoint, Materialteknikk offshore, Kjersti Kleveland, 2012
3) http://www.akzonobel.com/coilcoatings/coil/about/